Krönika: Vem tar vad?

Krönika: Vem tar vad?

Publicerat 2018-05-16 av Martin Trobäck.

Ordningen är återställd i svensk handboll? Kristianstad vann som väntat SM-finalen för herrarna och Sävehof återtog tronen efter att ha lånat ut den ett år till H65 Höör. Det innebär att det snart är dags att dela ut europacupplatserna för nästa säsong.

Sävehof stog helt över förra säsongen, trots att de hade en plats i EHF-cupen. Nu när de får Champions league-platsen lär de ta chansen igen. Men hur står sig egentligen deras lag nästa säsong? En av deras viktigaste kuggar, Ida Odén, lägger skorna på hyllan.

H65 Höör är gissningsvis mycket besvikna att de med en hårsmån missade Champions league-platsen. Men klubbens filosofi är att spela i europa och därför tar de den EHF-cup-plats de fick i och med seriesegern.

Men vilka lag tar de båda Challenge Cup-platserna?

Näst på tur står Skuru och Lugi och jag kan mycket väl se både att det ena eller båda lagen skulle stå över en Challenge Cup-plats. Det gör att Kristianstad, som nog fick blodad tand den gångna säsongen, tar en plats med hull och hår. Om både Skuru och Lugi avstår, så tror jag att både Önnered och VästeråsIrsta också avstår och platsen således går till Boden igen. Boden är ett lag som redan värvat bra inför nästa säsong och skulle kunna göra bra resultat i Challenge Cup med lite tur i lottningen.

Herrarna då? Det är väl ingen hemlighet att herrligan blev "nedgraderad" inför kommande säsong. Resultaten har varit så dåliga att de tappat en av två EHF-cup-platser, som istället blivit en Challenge Cup-plats. Mycket pga att lagen i herrligan notorisk tackat nej till sina Challenge Cup-platser. Snacka om moment 22.

Champions league-platsen är såklart given. Finns inte en chans att Kristianstad står över den. Malmö blir därför erbjuden EHF-cup-platsen och tar den. De gjorde bra ifrån sig i klubbens första sejour i europacupspelet den gångna säsongen och jag tror det är något HK Malmö vill satsa på. De ser nog nu att det ger bra erfarenhet.

Så kommer vi då till de där två Challenge Cup-platserna. Alingsås och Lugi är de som först kommer bli erbjudna dem. Det är verkligen svårt att spekulera vem som tar dem, om någon överhuvudtaget gör det. Hade ju varit häftigt om alla sagt nej och division två-laget AIK som precis gått upp i Handbollsligan tar en av platserna...

Jaja, tids nog får vi reda på hur det går.