Krönika: Europacupsummering

Krönika: Europacupsummering

Publicerat 2018-02-12 av Martin Trobäck.

Det har varit hektiskt i svensk europacuphandboll de senaste två veckorna. Från nästan ingenting under januari, förutom H65, så har det nu dragit igång rejält med Challenge Cup för damer, EHF-cupen för herrar och såklart Champions league.

H65 Höör avslutade med flaggan i topp i EHF-cupens gruppspel. Två rejäla krossar mot både Banik Most och H.C Zalau. 31-19 respektive 30-19. Förgäves tyvärr då Larvik förlorade med några bollar mot Zalau. Frågan man ställer sig är, var var t.ex. Thea Mörk, som gjorde 10 mål på H65 när de hälsade på i Norge? Hon var inte ens med i truppen mot Zalau. Det ryktas att Larvik skickade "B-laget" av någon anledning.

Hursomhelst, när vi summerar deras säsong så ser vi att Mikaela Mässing klev förbi Cassandra Tollbring och upp på en tredjeplats i skytteligan. Precis före Mässing hittar vi en trotjänare i klubben som nu sätter punkt för denna sejouren, Marie Wall. Efter fem säsonger, 40 europacupmatcher och 123 mål styr kosan mot Köpenhamn för hennes del.

Ny utklassningsseger av utslaget H65 (Skånesport)
H65 Höör avslutade gruppspelet i EHF-cupen strålande. I de två sista matcherna blev det seger med 31-19 (mot Most) och under lördagen 30-19 mot kvartsfinalklara Zalau.
– Det är surt att inte gå vidare eftersom jag tycker att vi är ett bättre lag än Zalau, säger matchens främsta aktör Mikaela Mässing.

Kristianstad HK tog sig, kanske lite förvånande enkelt, vidare till en kvartsfinal mot Azeryol HC i ett dubbelmöte på bortaplan förra helgen. 57-41 skrevs det totala slutresultatet till. KHK har definitivt kapaciteten att ta sig långt i denna turneringen, om man bara kan ha lite flyt med lottningen. Ska bli spännande att följa deras nästa äventyr.

KHK klart för kvartsfinal: Blir väl nån pilsner (Kristianstadbladet)
Kristianstad HK är vidare till kvartsfinal i Challenge Cup. Detta efter seger med 27–18 i returen mot Azeryol Handball Club. KHK var inte i närheten av att tappa sin sjumålsledning från i fredags.

Boden hade ett nästan omöjlig uppdrag framför sig i sin Challenge Cup-åttondel. Förlust med 26-31 på hemmaplan mot spanska topplaget Rocasa Gran Canaria. De gjorde absolut ett tappert försök mot laget, som enligt ett pressmeddelande från Boden, inte förlorat en europacupmatch på hemmaplan de senaste tio åren. 19-19 blev resultatet i returen, men de hade lika gärna kunnat bli vinst. Rocasa lyckades inte få in ett enda mål de första fem minuterna av matchen, på grund av Bodens fina försvar. Detsamma gällde tyvärr Boden. Hade de bara kommit igång direkt med målskyttet hade kanske Rocasa blivit skakade och Boden vunnit. Jaja, det är lätt att spekulera i efterhand.

Boden Handbolls rysare – i Spanen (NSD.se)
Boden Handboll skakade storlaget – och var nära att spräcka hemmasviten.
– Vi gör det ju jättebra. Sen är det jäkligt surt att de gör ett mål med 15 sekunder kvar och sen lyckas vi inte stänka dit den i nästa anfall, säger Annica Ölén.

IFK Kristianstad tog emot det franska topplaget HBC Nantes och åkte på en förlust med 26-31. Nantes är väl kanske inte laget man ska slå, utan det är poäng i bottenstriden som måste plockas. Det gjorde Orlen Wisla Plock när det mötte bottenkonkurrenten Zagreb, vilket gör att IFK nu är på utslagsplats på samma poäng som Wisla Plock men med sämre målskillnad. Det är verkligen kniven mot strupen de sista tre matcherna om IFK ska ta sig vidare eller inte.

Lugis herrar inledde sitt gruppspel i EHF-cupen med en resa till Pamplona och ett möte med Helvetia Anaitasuna. En jämn match som slutade med förlust 34-32. Det bådar gott inför framtida matcher. Redan på torsdag tar de sig an storlaget Füchse Berlin på hemmaplan. Besök gärna Sparbanken Skåne Arena kl 19.00.

LUGI orkade inte hela vägen mot Anaitasuna (Handbollskanalen)
LUGI gjorde en bra insats i den tuffa bortamatchen mot spanska Helvetia Anaitasuna, men trots det vann hemmalaget med 34–32 (17–17).