Ett ögonblick: Annica Ölén

Ett ögonblick: Annica Ölén

Publicerat 2018-01-29 av Martin Trobäck.

Nu börjar det dra ihop sig för åttondelsfinaler i Challenge Cup. Boden tar sig an spanska ligaettan Rocasa Gran Canaria. Vi tog oss ett snack med Bodens linjespringare, försvarsrese och lagkapten Annica Ölén.

Vem är Annica Ölén och vad pysslar hon med förutom handbollen?
– Jag är en tjej på 29 unga vårar. Jobbar som sjuksköterska på gynekologiska mottagningen på Sunderby sjukhus. Förutom handboll älskar jag att spela golf på sommaren. Den lediga tiden under vintern tar jag varenda tillfälle som finns att dra iväg till fjällen tillsammans med min man och köra skoter. Om det inte finns tid till skoterkörning i sveriges vackra fjäll, spenderar jag helst tid hemma eller hos någon nära vän för en riktigt god middag och mängder av choklad.

Vad gör en lagkapten och varför fick du den rollen?
– Ja, vad gör en lagkapten? Skulle säga att det är lite som mitt jobb som sjuksköterska. Att vara spindeln i nätet. Vara en förmedlare mellan spelare och tränare. Sedan är det viktigt att vara en pådrivare och ledare i laget. Rollen som lagkapten röstades fram av laget. 

Det börjar dra ihop sig till Challenge Cup-match igen. Denna gången mot Rocasa Gran Canaria som ligger etta i spanska ligan. Hur ska ni tackla dem?
– Det blir en hård nöt att knäcka. Det är ju inget sopgäng som kommer hit direkt. Vi får bara gå ut och spela det allra bästa vi kan. Om vi spelar bra försvarsspel kommer vi få ett bra målvaktsspel, det är ALLTID nyckeln till att lyckas i en handbollsmatch. 

Hur skiljer sig den spanska handbollen jämfört med den svenska?
– De har generellt inga storskyttar. De är heller inga muskelberg. Däremot är de snabba och spelar lite streetsmart.

Vem ska vi hålla ett extra öga på i Roscasa?
– Navarro, hur man då håller ett extra öga på en målvakt. Men hon är väl deras stora stjärna och det kommer inte bli lätt att överlista henne. (Silvia Navarro, spaniens landslagsmålvakt. Reds anmärkning.)

Vem passar det spanska spelet bäst i Boden?
– Det måste väl ändå vara Mariana Lopes, då hon kommer från grannlandet Portugal.

Ni har tappat några spelare, Carin Bergdahl och Stefanie Kaiser. Och Sofie Svarrer Hansen är skadad. Vad har ni gjort för att ersätta dem?
– Vi har låtit Sara Nordström spela och träna lite linje, vilket hon har klarat galant. Vi har även värvat in en till målvakt i Chistina Elm under 6 veckor från Sävehof. Dock är Sofie klar för spel nu.

Tippa resultatet på de båda matcherna.
– Omöjligt att tippa. Har ännu inte sett någon video på dem. Jag är inte en gambler, jag är en handbollsspelare som någon klokt har sagt. Dock tippar min mamma och pappa på vinst i båda matcherna. 

Hur är snödjupet i Boden just nu? Frågan är ju om Gran Canaria någonsin sett snö och minusgrader. Möter ni upp dem på flygplatsen med mössa och vantar och lär dem hur man åker pulka?
– Snödjupet är över en meter. Har inte plumsat ut i snön och mätt för då tar jag mig inte in igen. Men det är nog med snö för att snart inte få plats med bilarna på uppfarten. När de kommer på fredagen ska de få åka ut på skotersafari med min man och hans kusin. Vi fixar kläder för dem som inte har. Vilket förmodligen är alla. Då hoppas vi såklart på en strandsafari när vi kommer ner till Gran Canaria.

Hur skönt ska det bli att åka till värmen en helg?
– Det ska bli riktigt skönt. Nu har ju förvisso solen börjat lysa i norr igen efter två månader i mörker. Men en långhelg på Gran Canaria blir fantastiskt. Denna helg kommer bli ännu mer underbar då vi har ett halvt chartrat plan med Bodensare som kommer och stöttar oss nere på Gran Canaria.

Boden spelar hemmamatch den tredje februari och bortamatch den elfte.