Viktig seger för H65 Höör i EHF-cupen

Viktig seger för H65 Höör i EHF-cupen

Publicerat 2018-01-08 av Martin Trobäck.

Det satt långt inne, men till slut kunde H65 Höör gå segrande ur striden mot DHK Banik Most från Tjeckien i EHF-cupens första gruppspelsmatch. 28-27 stod det på resultattavlan när domaren blåste av matchen, efter en synnerligen dramatiskt avslutning inför fullsatta och kokande läktare i Eslövshallen.

– Idag hade vi tur som vann. Ett oavgjort resultat hade faktiskt varit rättvist. Men jag slutade aldrig att tro på seger och det var imponerande av tjejerna att kriga hela vägen. Det är sådana krafttömningar vi är tränade för, säger H65-tränaren Ola Månsson.

Höör spelade inte särskilt bra i första halvlek. Försvaret läckte på ett sätt vi inte sett tidigare. Den tjeckiska landslagsspelaren och tillika mittnia i Banik Most, Marketa Jerabkova, fick göra nästan som hon ville. Det är svårt att inte imponeras av hur enkelt hon fick det att se ut när hon hittade små luckor i försvaret från 8-9 meter och bara drar bollen rätt upp i nättaket. 14 mål lyckades hon få in innan hon fick ledas av planen med en befarad knäskada några minuter innan slutsignal.

– Fy sjutton - de var riktigt bra och tuffa att möta. Det var en fysisk tuff match där vi inte kom ut rätt på deras skytte många gånger, säger lagkapten Sofia Hvenfelt.

Som mest låg H65 under med sex mål och stora delar av matchen var det 4-5 bollars underläge. I 40 minuter såg det ut som om Banik Most skulle lämna sverige med två poäng i bagaget. Vid det här laget borde vi dock lärt oss att en handbollsmatch varar i 60 minuter. Inte minst när det är H65s damer som står på ena sidan planen.

Jannike Wiberg hade ett otacksamt jobb, som hon gjorde så gott hon kunde. Gry Bergdahl fick dock komma in och lyckades rädda första bollen hon fick emot sig. Där började vändningen. Sakta men säkert kunde Mikaela Mässing, Evelina Källhage (bilden) och inte minst Emma Lindqvist beta av mål efter mål, tills lagen började följa varandra åt i målprotokollet.

I matchens slutskede, vid ställningen 27-27, blev Mosts stjärna liggande på H65s planhalva. Hon försökte resa sig och gå ut, men benen vek sig. Höör tog chansen och Emma Lindqvist vräkte sig fram igenom Mosts försvar och satte det avgörande målet.

– Jag utmanade, körde min kullagerfint som jag brukar och fick skottläge. Jag minns att jag direkt bestämde mig för att skjuta lågt 
eftersom deras målvakt tagit mycket i höjden. Bollen satt. Sedan minns jag inte vad som hände efter det, säger matchhjälten Emma Lindqvist.

Situationen blev omdiskuterad. Most vägrade göra lineup efter matchen. Deras tränare hade "inga kommentarer" på efterföljande presskonferens. I mina ögon tog domarna ett korrekt beslut. I en spelvändning blåser man bara av spelet för huvudskada. Min kollega på Skånesport, Christoffer Ekmark, har visserligen förmodligen rätt när han skriver "Hade hon legat kvar och skrikit hade domarna blåst av."

Hur som helst så är det en tråkig situation, men resultatet hade kunnat bli detsamma ändå. Jag förstår att man kan bli förbannad över en så snöplig förlust, men de kunde väl ändå vara tillräckligt sportsliga för en lineup?

Några reflektioner:

  • En spelare som Ida Gullberg får inte särskilt mycket speltid. Ändå har hon lyckats tråckla in två mycket viktiga mål i de senaste matcherna. Ett i uddamålsvinsten mot Metzingen och nu senast när Marie Wall brände en kontring som Ida plockar upp och välter in från sex meter. Rätt kvinna på rätt plats, med andra ord.
  • Kul att Höörsborna slöt upp och i stort sett fyllde Eslövshallen. Jag fick höra att senast den hallen var full var i Oktober. När Eslöv mötte just Höör. Det borde kanske vara en ögonöppnare för politikerna? Det finns mer än regelmässiga anledningar till att bygga en större och bättre idrottshall i Höör.

Mina bilder från matchen hittar ni på Kantbilder.se.
Statistiken från matchen är inlagd.

Knivig situation bakom H65:s seger (Skånesport)
H65 Höörs Europatåg tuffar vidare. Inför en nästintill fullsatt Eslövshall (det trodde jag inte, trots att det var gratis entré) blev det en ytterst märklig match. Jag har nog aldrig sett H65 bränna så många helt rena lägen, inte minst i första halvlek.