Ett ögonblick: Cassandra Tollbring

Ett ögonblick: Cassandra Tollbring

Publicerat 2017-12-04 av Christoffer Ekmark.

Cassandra Tollbring är Rimbo-tjejen som, efter att ha krönt sin sejour i Höör med ett SM-guld och Challenge Cup-silver, blev heltidsproffs i norska Larvik. Ett Larvik som för två veckor sedan blev lottat att möta just Höör i EHF-cupens gruppspel. Vi tog ett snack med Cassandra för att se vad hon hade att säga om saken.

Ärligt talat nu - vad kände du när det stod klart att Larvik och H65 Höör skulle mötas i EHF-cupens gruppspel?
Tänkte det var typiskt, men hade det på känn så det gör inget. Jag satt ju och heja på Höör som en idiot på tv och skrek på domarna och spelarna trots det inte var något ljud på sändningen. Högre puls där än vad jag hade mot FTC sista matchen. (FTC-Rail Cargo Hungaria i Champions league-gruppspelet)

Hur har dina norska vänner reagerat på grupplottningen?
Inget speciellt, men vi är nog likt Höör och har ingen stor koll på det två övriga lagen. Dock är Tor-Odvar bra på att få tag i lite filmer här och där. Men jag försöker och ska försöka väcka dem till liv här och säga att H65 går som tåget just nu och de har flera spelare på varje position. Så förhoppningsvis är de med på det. I varje fall är jag det.

I H65 är allt efter gruppspelet "en bonus" - i Larvik ställs väl snarast krav på att vinna turneringen. Eller?
I mitt egna tyckte så är det en stor bonus för oss att fortsatt få vara med i nästhögsta cupen trots att vi redan åkt ut i ett gruppspel. Och Höör har likt oss också fått chansen att spela i en grupp men åkt ut och fått en chans till och tog den. Jag tycker det är bra kul att båda spelar EHF, men hade gärna spelat mot dem i Champions league. Då hade antingen jag eller H65 spelat Champions league. Men nu är det så här och vi har inga krav på att vinna denna cupen, men det är jävligt kul och vinna och speciellt över bra lag.

Tippa gruppen.
Larvik, Höör, och sen de två andra. De kommer säkert ta någon poäng ifrån något lag, men vi och Höör lär vinna hemma emot det motståndet!

Hur har omställningen från Höör till Larvik gått rent privat, med pojkvän, chihuahua och allt sådant där?
Det är som jag hade det en ledig dag i Höör :). Det som skiljer sig är väl att jag tittar mer serier. Alla svenska / norska kriminalserier och film på Cmore, Viaplay och SVT har jag sett. Plus, jag tycker om och gå på långa promenader. Så här i Norge går jag mycket på turer bland skog, snö, berg och sankmark. Förresten, jag ska försöka uppleva alla de norska turistattraktionerna, bergen och utsiktsplatser innan jag lämnar Norge. Jag och Karl bor i ett hus där vi bor på första våningen och på övervåningen bor någon som Foggi inte tycker om. Karl testar också något nytt och har gått ifrån utbildningen som bagare på ICA-butik till Verisure alarm. Jag själv tränar i stort sett varje dag, två gånger. Fredagar och söndagar kan jag lyxa till det med bara ett träningspass.

På vilket sätt får man som handbollsspelare bättre förutsättningar i en proffsklubb som Larvik - för där har du väl handbollen som heltidsjobb?
Ja det är heltidsjobb, men vi har mycket träning för oss själva. Det är både positivt och negativt i vissa tillfällen. När jag tränar själv kan jag känna av hur kroppen känns och jag kan tävla mycket mot mig själv, resultatmässigt. Men det negativa är den tävlingen mot andra jag också tycker om. Exempelvis att komma två eller trea är man inte nöjd med utan man vill alltid komma först ute i spåret. Den tävlingen saknar jag, men det som är bra är att jag inte behöver vara helt slut på handbollsträningarna när man jobbat 6-15 i Höör och sen har gym och handboll. Här har man all tid till att äta, träna och ha sin återhämtning i kropp och huvud.
Jag anser att får man spela i H65 Höörs A-lag så är det ingen större förändring att byta lag till en proffsklubb!

Beskriv Larvik som handbollslag? Hur spelar ni?
Ja vi har lite olika uppställningar. Jag och några till tycker om snabb handboll och lösningarna kommer automatiskt. Sen finns det den klassiska, där man kör mycket uppställt och kör kombinationer. Så skulle säga det beror på vad det är för spelare på plan.

Hur mycket har du fått spela och har du en liknande roll där som du hade i H65?
Jag har inte fått spela så mycket som jag själv vill spela, men som alltid så får man lite speltid till en början och sen kommer det mer och mer och så har det varit här. Liknade roll har jag inte alls, men jag är villig och ta den rollen här om det är det som behövs för att komma in på vinnarspåret. Straffarna står jag och tar och det har gått upp och ner, men ska träna upp mig nu under juluppehållet så jag sätter dem på Jannike. Hon är en svår nöt och knäcka.

Hur mycket följer du H65 från Norge och hur tror du att SHE slutar 17/18?
Kollar varenda match på livescore och går den på Cmore så tittar jag! Jag tror Höör vinner serien utan tvivel. Dock i slutspel så vet man aldrig vad som händer. Alla lag får en nytändning där. Men i slutspel så tror jag det ser ut så här: Höör kan få det tufft mot Lugi om Lugi får ordning på sitt. Sävehof kan få problem med något Göteborgsderby eller VästeråsIrsta. Skuru har höga toppar och låga dalar och kan vinna och förlora mot vilka som helst (Förlåt Skuru). Kristianstad är okej mot de flesta, förutom Höör. Och Boden tar en slutspelsmatch i år!

Om du var tränare för Larvik, vilken H65-spelare skulle du värva till klubben och varför?
Oj, svår fråga. Jag skulle behöva någon som köttar och som sprider energi till alla hur dålig man än är och det är Sofia Hvenfelt. Sen en Marie Wall som bara ska springa som en ångvält och kontra på allt. Och hon ska skjuta i något annat hörn än målvaktens vänstra uppe! Och en Jannike som är i rikigt bra form, så henne skulle jag vilja ha bara.

Larvik kom sist i sin Champions League-grupp (1-0-5 på sex matcher) efter en målskillnadsaffär mot Thüringer, det lag som H65 åkte mot i det avgörande CL-kvalet. Samtidigt slog ni tyskorna stort i sista matchen. Ska vi tolka det som att ni blivit mycket bättre under säsongens gång? 
Ja vi har blivit bättre och samspelet har blivit bättre, men som jag alltid tycker kan allt bli bättre. Den första matchen tycker jag vi ska vinna emot Thüringer och då hade vi varit i Champions league idag, men så blev det icke.

Det bästa med Norge?
Gå på olika turer och i Larvik är det väldigt ofta blå himmel och sol. 

Har man fotbollsträningar med filtboll där eller hur fungerar det?
Träningar kan jag inte säga. Men som uppvärmning har vi det väldigt ofta. Vi har träningar i två timmar.

Vad saknar du mest från Skåne?
Saknar nog inte något mest men saknar mycket gymmet Goodlife, faktiskt det gula/röda golvet (trodde man aldrig), vänner / dampvänner och mat hos Karls mamma.

Nu när du börjar bli varm i kläderna i ett proffslag som siktar på att vinna EHF-cupen, och kanske rentav gör det. Hur tror du att det påverkar dina chanser att komma med i landslaget inför framtida EM/VM och OS?
Det som händer under hösten kan påverka men också inte spela ett enda dugg roll. Jag tänker inte så mycket på landslaget när jag spelar, utan jag vill vinna och må bra med det jag gör. Jag har sagt till mig själv att spelar jag inte i landslaget en enda gång till innan 2020 så slutar jag och gör något annat. Jordenruntresa är mer värt då.

Lycka till och hoppas att ditt Larvik ändå blir tvåa i gruppen bakom H65 Höör.
Hahaha! Lets see!

Matchschema:
20-21/1 - H65 Höör - Larvik
27-28/1 - Larvik - H65 Höör

Vi har tidigare gjort en intervju med Cassandra, som också kan vara intressant att läsa. Den gången inför åttondelsfinalen mot HC Vardar i Challenge Cup, där vi pratar domarnivå i SHE och vad som gör en duktig straffskytt.

Foto: Svein André Svendsen