Ett ögonblick: Jannike Wiberg

Ett ögonblick: Jannike Wiberg

Publicerat 2017-11-17 av Christoffer Ekmark.

Få aktiva spelare i Sverige har en sådan stor rutin från Europacupsammanhang som H65:s målvakt Jannike Wiberg. Att Höör-klubben satsar så hårt på spel i Europa är faktiskt en av anledningarna till att hon valde att göra comeback efter barnafödande.

Jannike Wiberg glider avslappnat fram genom hotellobbyn i sydtyska Metzingen. Efter en lång resedag har en träning, middag och frågesport klarats av. Innan nattsömnen ska intas väntar massage och en del motståndar-videotittande tillsammans med målvaktstränare Mikael Salomonsson.

Minns du din första Europacupmatch?
– Såklart! Andra året vi spelade i Elitserien fick vi chansen att spela i Challenge Cup och klubben tackade ja. Vi mötte italienska Escerito Figh Futura Roma och jag trodde att vi skulle få storstryk. Jasmina Djapanovic skadade dessutom tummen innan matchen och kunde inte vara med. Då blev jag ännu mer övertygad om att det aldrig skulle gå.

Hur det gick? Efter 27-18 (!) på hemmaplan räckte en tremålsförlust i returen i Italien gott och väl för avancemang. H65:s Europacupsaga hade fått sitt första kapitel.
– Det var första gången handbollen tog mig utomlands på allvar, förutom Norge och Danmark.

Hur stort var det då, hösten 2012, att vara en del av det äventyret?
– För mig själv var det jättestort. Tjejerna från LUGI hade viss vana, men för mig som varit med sidan tiden i division två var det maffigt!

Vad har H65:s Europacupsatsning inneburit för dig personligen?
– Främst har det betytt att det aldrig blir någon vardagslunk. Vi har dessutom oftast gått långt i turneringarna.

Vad har det betytt för din sportsliga utveckling?
– Skitmycket. Man laddar upp på nytt sätt och möter nya spelstilar. Det kan handla om stora och tunga skyttar på ena platsen och sedan snabba och luriga spelare nästa gång.

Som målvakt - vilken är den största utmaningen med de förutsättningarna?
– Det har hänt mycket sedan 2012. När vi tog emot det italienska laget hade jag knappt en aning om vad vi skulle möta innan matchen. Idag finns det betydligt mer videoklipp och bättre möjligheter att läsa på.

Efter att ha tagit steget hela vägen till landslaget höll karriären på att ta slut när Jannike blev gravid och fick en son i februari 2015. Det var inte alls givet att hon en dag skulle återvända till elithandbollen.

Påverkade H65:s europasatsning ditt comebackbelut?
– Absolut. När jag var gravid var jag och tittade i hallen när H65 mötte Esbjerg. Då tänkta jag "Fan vad roligt att vara en del av sådant här, detta vill jag göra igen."

Vilken är den häftigaste stad du fått besöka?
– Paris. Dessutom har jag underbara minnen därifrån eftersom vi ju vann finalen av Challenge Cup där. Men många andra resor har varit häftiga eftersom det lett till att jag fått uppleva platser man aldrig åkt till annars. Som när vi mötte Ardesen i Turkiet. Där fick vi se helt annorlunda grejer.

Dina tankar kring returen i Metzingen?
– Vi ska fokusera på det vi gjort så bra hela säsongen. Vi måste vara galna, stå bra bakåt och springa på allt.

Som första halvleken mot Kristianstad?
– Ja, då var vi bra, men jag tror att vi kan ta ytterligare steg framåt, avslutar Jannike Wiberg.