SHE-klubbar samarbetar kring europacuperna

SHE-klubbar samarbetar kring europacuperna

Publicerat 2017-07-05 av Christoffer Ekmark.

Bittra konkurrenter i SHE.
Samarbetspartners i europacupsammanhang.
IK Sävehof, H65 Höör och Boden Handboll hjälps åt för att Svenska klubbar ska nå framgångar internationellt. Åtminstone organisatoriskt.

I höst är det meningen att H65 Höör ska spela gruppspel i Champions League. Om de nu klarar av kvalet vill säga. Läs mer här.
Om H65 nu tar sig till Champions League ställs helt andra krav på klubben jämfört med Challenge Cup eller i EHF-cupen. EHF:s regelverk är strikt och fyllt med potentiella böter för smådetaljer. För att förbereda sig inför detta besökte H65 Höör under tisdagen IK Sävehof med en tremannadelegation.
- EHF har skickat en "bibel" med direktiv som måste följas. Vi vill inte gå i några fällor och gentilt nog ställde Rüdiger Osterloh på Sävehofs kansli upp som bollplank - något vi är otroligt tacksamma för. Han har många års rutin från dessa sammanhang, säger Håkan Norling, säkerhetsansvarig (bland annat) under H65:s arrangemang..

En av de viktigaste detaljerna som diskuterades var golvet. Visserligen kommer H65 att spela eventuella Champions League-matcher i Eslöv och golvet må vara godkänt för landskamper.
Men Champions League? Icke!.
- Det golvföretag som sponsrar Champions League har fått EHF att ställa kravet att aktuellt golv ska vara nio mm tjockt. Dagens golv är sju mm. Mer fungerar inte för en evenemangsarena - eftersom det då blir märken i golvet från stolar och annat som ställs ut vid exempelvis konserter. Därför måste ett nytt golv läggas ut. det transporteras från Vårgårda och är inte helt okomplicerat, säger Norling.
Det är för övrigt samma visa när IFK kristianstad spelar sina Champions League-matcher.

Även reklamplatserna diskuterades, liksom matcharrangemanget i stort där Champions League-loggan ska finnas på allt från ett speciellt ställe på tröjärmarna till presskonferensen och hos sekretariatet.
- Förutom anmälningsavgiften (375 euro) för kvalspelet - där det inte finns några prispengar - måste klubben betala in 15.000 euro i deposition till EHF. Det är pengar öronmärkta för eventuella böter. Något som Sävehof framgångsrikt undvikit genom alla år.

Prispengar ja.
I Champions League blir inga damklubbar rika. Även i det sammanhanget går klubbarna back. För spel i Final Four får klubbarna 50.000 euro plus eventuella bonusar för TV-avtal (anmälningsavgiften är samtidigt 4500 euro). I övrigt är det bara EHF som tjänar pengar. För ett eventuellt gruppspel får H65 Höör totalt 10.000 euro för sex matcher. TV-avatelet via EHF ger i praktiken inga pengar alls, men arrangemangsmässigt ställs en hel del krav från Viasat som äger rättigheterna.

- För oss betyder det mycket att Sävehof delar med sig av sina kunskaper. Det har gjort oss bättre förberedda, säger Norling - som själv har tagit kontakt med Boden Handboll.
De senare har ingen Europarutin alls, till skillnad från H65 som trots allt spelat i EHF-cupen och Challenge Cup sedan 2012.
- Precis som vi fått ta del av en del dokument och annat som Sävehof använt i Champions League delar vi med oss till Boden av våra dokument från Challenge Cup. Det är många småsaker att tänka på som är tidskrävande första året.
- Boden har ett häftigt äventyr framför sig och det är nyttigt för svensk handboll om det går bra för alla klubbar internationellt (bortsett från ekonomiskt...). Därför är det värdefult - och trevligt - att hjälpas åt. Kristianstad får också höra av sig om de vill, avslutar Håkan Norling.